Prečo práve ľan

Prečo práve ľan

Milujem prírodu a všetko prírodné. S láskou sa starám o svoju záhradu a rastliny v nej. Učarovala mi čistá krása prírody a všetko čo z nej pochádza. Azda to bol osud, keď sa mi úplnou náhodou dostala do rúk prvá ľanová tkanina, ktorá si ma okamžite podmanila.

Beznádejne a celou svojou bytosťou som podľahla neopakovateľnému čaru ľanu. Zbožňujem jeho vôňu, kĺzavosť i pevnosť a jemnosť zároveň. Neskutočne si užívam prácu s ním a vždy vám budem tvrdiť, že je to ten najúžasnejší a najneopakovateľnejší materiál, aký som kedy držala v rukách.
Aby ste ma pochopili a uverili môjmu nadšeniu, prečítajte si nasledujúce riadky o tom, aké jedinečné prednosti má ľan.

 

Prednosti ľanu

1. Maximálne šetrný k životnému prostrediu.
Prečo? Lebo na jeho pestovanie sa používa oveľa menej pesticídov a hnojív, než na iné plodiny. Jeho vlákna sú recyklovateľné a nakoniec biologicky rozložiteľné.


 

2. Je prirodzene hypoalergénny, antibakteriálny, teda maximálne vhodný pre alergikov.
Prečo? Je rezistentný voči pliesňam, peľom a prachu, nevytvára statickú elektrinu. Zjednodušene povedané: nepriťahuje, teda nepohlcuje prach a to vyhovuje nielen alergikom, ktorých je čím ďalej, tým viac.


3. Ľan je vysoko priedušný. A tým priam predurčený aj na výrobu posteľnej bielizne či odevov.
Prečo? V lete príjemne chladí a v zime naopak, hreje. Vlákna obsahujú oleje, ktoré chránia i liečia naše telo pri dlhodobejšom používaní.


4. Jeho prednosťou je vysoká savosť – absorbcia vlhkosti.
Prečo? Ľanové vlákna sú schopné prijať až 30% vody a pritom nie sú na omak mokré a pôsobia chladivo. Preto je ľan vhodný na letné oblečenie či na výrobu bytového textilu ako sú utierky, obrusy, závesy ale i spomínané posteľné obliečky.


5. Jeho výhodou je, že sú vlákna vysoko odolné voči oderu i teplu.
Prečo? Ľan znesie i teploty cez 200˚C. Preto ho môžeme bezpečne vyvárať, žehliť na najvyššom stupni, pretože ľanové vlákno má dlhú životnosť a starne veľmi pomaly. ( pozor, pri uvádzanej teplote mám na mysli čistý ľanový produkt bez vzorov a použitých krajok) Tým, že sú vlákna veľmi odolné, držia svoj tvar. Čím viac budete ľanovú tkaninu prať, tým bude jemnejšia, mäkkšia a krajšia. V skutočnosti najkrajšou sa stáva po troch rokoch používania – tu už bavlna so svojou životnosťou končí.


6. Chráni pred UV žiarením
Prečo je to dobré, vieme všetci.


7. Krčivosť je jeho prednosťou.
Prečo? Žiadna iná tkanina sa nekrčí tak nádherne a neopakovateľne ako ľanová. Ľan nevyžehlíte tak, aby bol maximálne hladký. A bola by to škoda. Je to čisto prírodný materiál a tak sa aj chová. Preto ak Vám niekto ponúkne „ľan“, ktorý sa nekrčí, vedzte, že tento je upravovaný chemickými postupmi a zbavený svojich najväčších predností, pre ktoré je ľan tak žiadanou komoditou vo vyspelom svete.




Na záver pár slov a odporúčaní zanietenej autorky tohto článku:

Mnohí milujeme štýl shabby chic a natur. A napriek tomu mnohí majú predsudky práve z krčivosti ľanu. A nie sú shabby či natur štýl predstaviteľmi niečoho prirodzeného, opotrebovaného či ošuntelého? Okrem iného, z akého materiálu mali naše staré matere vo svojich príbytkoch obrusy, plachty či obliečky? Mnohí ľan nežehlia zámerne, lebo chcú zachovať jeho prirodzený vzhľad. Ale keď obrus či iný výrobok z neho vyžehlím na najvyššom stupni s naparovaním, je prekrásny a okúzľujúci. Iste mi dajú za pravdu mnohé naše, rovnako nadšené zákazníčky a priateľky.

A ešte jedna dôležitá vec. Máte obavy ako ošetriť ľanový obrus, keď ho oblejete červeným vínom?  Urobila som pre vás malý test. Poliala som biely ľan i krajku červeným vínom a následne ošetrila týmto spôsobom: obrus som hneď po ušpinení zasypala kuchynskou soľou,  nechala pôsobiť dve tri minútky,  potom som ho namočila do studenej vody a v rukách preprala. Látka zružovela, potom zmodrala. Vyzeralo to hrozivo. Potom som aplikovala prostriedok na škvrny,  opäť preprala v rukách a prepláchala v teplej vode.  Obrus ostal nádherne biely. Krok so soľou a studenou vodou určite vyskúšajte,  potom môžte na škvrnu aplikovať prípravok na škvrny a oprať v práčke na štyridsiatke. 

Autorka článku: Patricia Richterová